program


index
program
english

vernisáž
Histoires: Príbehy
A4 - nultý priestor, Nám SNP 12, Bratislava
 
23 apr 2005 19h

výstava: Eléonore de Montesquiou (fr)

EN ATTENDANT C. / Čakanie na C.
2002, 02:10 min, ČB
Je to film o milovaní muža, o čakaní, o cestovaní, o vlakoch, a o všetkých tých momentoch, keď na niekoho čakáme alebo niekto čaká na nás

I PRACTICE
2002, 03:04 min, farba
Záber na pokojnú uličku a hrajúce sa dievča. Zvuková zložka je experimentálnou kombináciou urývkov príbehov ľudí, rozprávajúcich o svojom vzťahu k veciam, ktoré vlastnia.
(anglická verzia)

CELIBATAIRE
2001, 03:10, ČB
Extrakt z dlhšieho filmu „minu maja on minu maa“ natočeného v Estónsku, rozprávajúceho o vzťahu k vlastnému domovu. Počujeme dva odlišné hlasy, ktoré s istým oneskorením rozprávajú ten istý príbeh, sú navzájom zmixované tak, že vytvárajú nekonečnú litániu.
(francúzska verzia s anglickými titulkami)

NUR
2004, 04:30 min, farba, hlas: Lemmbé, saxofón: Bertrand Denzler, violončelo: Thomas Charmetant, bicie: Sébastien Del Grande
Nur je názov pláže v severnom Iráne, kde ženy, ak sa chcú kúpať, musia zostať kompletne oblečené a zahalené. Akékoľvek dotýkanie sa dvojíc na verejnosti je absolútne neprípustné. Nur je príbehom ženy na plaži, a jej pokusu o vzopretie sa proti zákonu.

ELAHEH
2004, 02:42 min, farba
Ak sa chcú ženy v severnom Iráne kúpať v plavkách, musia byť ukryté, či priam uväznené v akomsi stane na mori. Video Elaheh nám ukazuje, ako to vyzerá vo vnútri takéhoto stanu.

TELEVISĂO
2005, 04:44 min, farba, hudba: lunar by Triplex, produced and mixed by Bartolo
V Brazílii sú telenovely nesmierne obľúbené. Vo videu Televisăo vidíme pohľady chlapcov, sledujúcich telenovely v malej brazílskej dedinke Atins, v pieskových dunách východne od Sao Luis.

SWING, MA DEMEURE - LA PUTAIN ET LA MAMAN-
2003, 24:00 min, ČB, hudba: Helena Tulve, klavír: Irina Zacharenkova
Byť tehotnou a mať dieťa: do akej miery ovlplyvní táto situácia ženu? Je to agresia? Zvýši to jej ženskosť? Cíti sa žena ako útulok či prístrešie pre prichádzajúce dieťa? Ako žena vníma zmeny svojho tela? Šešť žien v Paríži odpovedá na tieto autorkine otázky.
(francúzska verzia s anglickými titulkami)

Druhá a paralelná kapitola bola natočená v Berlíne s nemeckými ženami :
EIN TEIL VON DIR
2003, 24:00 min, ČB

PAR EX. EBENTHAL
2004, 21:33 min, ČB, hudba: Helge Hinteregger, trúbka: Franz Hautzinger
Mestá sa rozrastajú a zasahujú tak aj do pôvodne vidieckej krajiny. Takúto situáciu rieši autorka na príklade Ebenthalu, predmestia takto sa rozrastúceho mesta Klagenfurt v Rakúsku. Dokument hovorí o vzťahu farmárov k ich farmám, k ich krajine a ich vyrovnávaniu sa s touto situáciou.
(nemecká verzia s anglickými titulkami)

Francúzska výtvarníčka Eléonore de Montesquiou, žijúca v Berlíne a Talline sa vo svojej tvorbe venuje predovšetkým videoumeniu. V centre jej výskumu stojí človek v jednoduchých, každodenných situáciách. Vo videu En attendant C. (Čakanie na C.) spracovala každodennnú tému čakania na niečo alebo na niekoho. V ďalšom videu I Practice zasa necháva ľudí, aby jej rozprávali o svojom vzťahu k rozličným predmetom, ktoré vlastnia, a vo videu Celibataire, ktoré je krátkym extraktom z filmu Minu maja on minu maa, rozprávajú konkrétne o vzťahu k domu, v ktorom bývajú. Zvláštnosťou jej videí je, že sú väčšinou natáčané pre nás v pomerne neznámych krajinách, a tak každodenné situácie nadobúdajú iný rozmer. Napríklad kúpanie sa moslimských žien na pláži v severnom Iráne vo videách Elaleh a Nur, kde sa smie kúpať len v kompletnom oblečení a akékoľvek dotyky na verejnosti sú absolútne neprípustné. Alebo malí chlapci sledujúci obľúbené telenovely v malej brazílskej dedinke Atins, ležiacej v pieskových dunách východne od Sao Luis.

Mnohé z jej videí majú charakter dokumentárneho filmu, v ktorom reálni ľudia rozprávajú svoje autentické zážitky a skúsenosti. Video Par ex. Ebenthal sa odohráva v Ebenthale na predmestí Klagenfurtu a vidíme v ňom miestnych farmárov, rozprávajúcich o ich vzťahu k ich krajine a ich malým farmám. Vo videu Swing, ma demeure – la putain et la maman- nám rôzne ženy (existuje aj nemecká verzia filmu nazvaná Ein Teil von dir) rozprávajú o tom, ako vímali svoje vlastné tehotenstvo a aké zmeny prinieslo do ich životov. Tento veľmi intímny film je doplnený sugestívnou hudbou, skomponovanou špeciálne pre film.

Zvuková zložka jej videí je dôležitá a je rovnocenná obrazu, vždy sa jedná o atentické monológy ako aj autentickú hudbu.

Kurátorka: Michaela Sečanská

trvanie výstavy: 23.-24.4.2005

http://www.plurimedias.net/galeriezurcher/montesqiou/montesqiou.html
www.mouvement.net/leo
on1.zkm.de/zkm/stories/storyReader$3741
www.radiofrance.fr/chaines/france-culture2/emissions/ultra/fiche.php?diffusion_id=21183

 
www.a4.sk