program

index
program
english

vernisáž
Shift
Synagóga - Centrum súčasného umenia (GJK), Halenárska 2, Trnava
 
21 apr 2005 17h

výstava: Dan Hanzlík (cz), Pavel Mrkus (cz)

Autori Dan Hanzlík (1970) a Pavel Mrkus (1970) majú za sebou už pomerne závažnú výstavnú činnosť v európskych i svetových parametroch. Patria síce k mladej generácii, ale ich výtvarný jazyk a vizuálne stratégie už disponujú zrelým rukopisom. Už po ich prvej spoločnej výstave (Introitus, Sovinec, 1995) bolo zreteľné, že tvoria spôsobom, ktorý vykazuje niekoľko spoločných znakov:
- poctivý racionálny jazyk často pracujúci s konceptuálnym východiskom
- sémantická nejednoznačnosť
- konštruovaná modelová morfológia prevedenia

Najväčším paradoxom ich tvorby je, že sa touto sterilnou formou snažia artikulovať a vymedzovať témy, ktoré sú z hradiska človeka imanentné.Táto existenciálnosť u Pavla Mrkusa často inklinuje k interpretácii jeho vzťahu k bohu, individuálnej skúsenosti s transcendentným prostredím. Pracuje převažne so sofistikovanými médiami (DVD, videoprojekcie), kde podstatnou zložkou je i zvuková stopa. Dan Hanzlík svoj súčasný záujem vyprofiloval z objektových modelov mikro a makrokosmu do maliarskych a priestorových variácií analyzovaného svetla (konštrukcia- farba-svetlo). Fyzikálne a optické sondy však v poslednej dobe nahrádza snahou o prepis ľudského zážitku z priestoru definovaného umelým mestským osvetlením (výstava City Light, VŠUP, Praha, 2004). Cíti, že tento kolorit zhmotňuje postindustriálnu spoločnosť a tvorí pre ňu akýsi lokálny vesmír. Pre Dana Hanzlíka je práve tento moment impulzom, ktorý ho umelecky presahuje a inšpiruje. Po takmer desiatich rokoch sa diferencujú v tvorbe oboch autorov iné stratégie výtvarnej reflexie, ale modely ich vnímania zaoberajúce sa aktuálnym ľudským bytím sú veľmi podobné.

Trnavská synagóga je priestor, ktorý predurčuje vlastnou históriou tých, ktorí svojou tvorbou zasahujú do jej existencie. Je symbolom s vlastným architektonickým i sémantickým jazykom. Obaja autori sa zaoberajú ikonografiou súčasnosti a konfrontujú vesmír / boha s dielom človeka. Táto multimediálna projekcia bude ich obnovenou komunikáciou o jednom priestore. Vznikne tak synkretický environment pojednávajúci o zmyslovom vzrušení zo svetelného prežarovania civilizácie a možnosti virtuálne prekročiť hmotný svet. Vizuálno-akustická dátová projekcia premení architektonické hranice objektu na projekčné plátno, na ktorom záznam urbánnej ikonografie vo forme fotografií nadobudne nové dimenzie. Presne tak sa pohybujeme tlačidlom Shift, meniac a posúvajúc stránky, texty, významy…

Centrum súčasného umenia – Trnavská synagóga patrí k slovenským prestížnym priestorom, kde sa už vygenerovalo niekoľko výstavných cyklov pracujúcich so súčasným umením. Možnosť spoločného výstavného projektu je nepochybne dôležitým konfrontačným medzníkom v tvorbe oboch autorov, ktorý by mal byť teoreticky monitorovaný. Katalóg k výstave, ktorý zostane ako stopa a možnosť spätnej väzby, považujeme za nevyhnutnosť.

mrkus.ixode.org

Kurátorka výstavy: Anna Vartecká (SK/CZ)

Trvanie výstavy: 21.4.-30.5.2005

 
www.gjk.sk